Vejen Lokalhistoriske Forening

Vejen Lokalhistoriske ForeningVejen Lokalhistoriske ForeningVejen Lokalhistoriske Forening

KONGEBESØG 1908

 KONGEBESØG 1908 

Fotogalleri

Vejen gamle Station fra 1874 ses til venstre i billedet.

    Kongerejsen 1908

     Vejen - porten til Vestjylland
    Da toget afgik fra Kolding kl. 17:07 og fortsatte syd om byen gennem det kuperede jyske landskab med ruinen af Koldinghus til højre for toget havde man kurs mod Vejen, hvortil man efter planen skulle ankomme kl. 17:40. I Vejen havde man i flere dage været i gang med forberedelserne til kongebesøget og folk strømmede til byen i løbet af onsdag eftermiddag. Ifølge Jyllands-Posten var der "Saavel med Eftermiddagstogene som pr. Vogne er i det straalende Solskinsvejr øst, vest og nord fra ankommen en Mængde Mennesker. Banerne har arrangeret Extratog for de Besøgende vest fra".


    Ligeledes havde man i Vejen rejst flere æresporte, flagalleer smykket med guirlander og ved den oprindelige banegård fra 1874 havde man opført en overdækket tribune, der skulle bruges ved modtagelsen af de prominente gæster. I takt med at tidspunktet for togets ankomst nærmede sig samledes flere og flere mennesker ved banegården, ligesom byens spidser tog opstilling. "Kl. 5,40 rullede Kongetoget, ført af Trafikbestyrer Federspiel, ind foran Perronen. Paa Pladsen foran den overbyggede Estrade havde der samlet sig en stor Menneskemængde. Nærmest Estraden var der givet Adgang for egnens Honoratiores og Foreninger, hvoraf en Del var mødt med Faner, Jurisdiktionens Sognefogeder og Sogneraadsformænd og Vaabenbrødrene fra Andst, Vamdrup og Holsted. Desuden saaes Stiftsamtmand Stemann, Herredsfoged Christensen, Præsterne Nissen, Richter og Hjortkjær. Da Kongeparret, ledsaget af Prinsesserne Thyra og Dagmar samt Prins Gustav og Følge, traadte ud paa Estraden modtoges de med stærke Hurraraab. Herredsfoged Christensen bød Velkommen, idet han takkede for, at Majestæten vilde aflægge et nyt Besøg, hvor han mødte brave Jyder. En stor Glæde var det, at Kongen denne Gang var ledsaget af Hds. Maj. Dronningen. Et Leve for Kongen og Dronningen og de kongelige Børn (9 Hurraraab). Pastor Richter talte derefter: Her ved Indgangsporten til Vestjylland byder vi vort Kongepar det første vestjydske Velkommen. Forholdene her i Vestjylland er meget forandrede i den sidste Menneskealder, ved den store Kulturspredning og store Folkeblanding, men trods alt dette har Vestjyden bevaret sit Særpræg: Udholdenhed og Trofasthed. Kongeparrets Rejse er et Udtryk for interessefølt Tillid til Folket. Vi ønsker en god og lykkelig Rejse for Deres Majestæter, og at det ogsaa i kommende Tider maa kunne siges i Danmark, at der bestaar et hjærteligt Tillidsforhold mellem Kongehuset og Folket (9 Hurraraab). Kongen svarede: Jeg takker for de varme og hjærtelige Velkomstord. Det er, som allerede nævnt, ikke første Gang jeg har gjæstet denne Egn., og jeg mindes med stor Glæde dette Sted, hvortil der knytter sig saa mange smukke Minder fra den Gang, da jeg færdedes her som Ribe Amtsraads Gjæst. Jeg har i Dag den lykke at være ledsaget af Dronningen, der glæder sig til at lære Befolkningen her at kjende. Det blev sagt før, at vi blev mødt med Tillid af Befolkningen her. Ogsaa jeg kommer med Tro og Tillid til Dem, og jeg haaber, at naar De lærer mig nærmere at kjende, vil der ogsaa nok blive et gjensidigt trofast Tillidsforhold. Mit inderligste Ønske er at bringe Fædrelandet frem til Lykke og Velsignelse for Folket, og jeg er sikker paa, at det vil lykkes under et gjensidigt og trofast Tillidsforhold. Kongen foretog derefter en Runde og lod forskjellige af de Tilstedeværende forestille for sig. Kort efter fandt bortkjørslen til Askov Sted, under hvilken Majestæterne hilstes med begejstrede Hurraraab" (Jyllands-Posten).

    Dagbladet Politikens udsendte medarbejder Per Pryd havde en lidt anderledes opfattelse af modtagelsen på stationen i Vejen: "En Mængde Mennesker havde samlet sig i Vejen By og paa Strækningen til Askov. I det smukke Sommervejr kom Folk dragende langvejs fra. Over Grænsen kom Sønderjyder fra Gram, Københoved, Skodborg og længere Sydpaa. Landevejene Vestfra og Østfra og Nordfra var sorte af Tilrejsende, og fra Ribe, hvis Domkirke ses langt mod Sydvest, kom Biskoppen i sin Landauer. I Vejen By havde man gjort meget for at modtage Kongen. Æreporte var rejste og Guirlander ophængte Dagen forud, da et uvejrslignende Regnskyl ødelagde alt og paa "Grønvang", hvor Kongefamilien iaften er tagen ind, slog Lynet ned. I dag er Æreportene rejste paany, og efterhaanden hejses Flagene overalt. Kun Lægens mangler, han er Socialdemokrat; men hos Fotografen er det oppe, skønt ogsaa han er Socialdemokrat, og saaledes har man i Vejen to afskygninger af det danske Socialdemokrati. I den officielle Modtagelse paa Banegaarden deltog Stiftamtmand Stemann fra Ribe, Grænsegendarmeriets Næstkommanderende, Kaptajn Kofoed, Kongefamiliens to Værter under Opholdet her, Højskoleforstander Appel og Landstingsmand Lauridsen, desuden flere Præster, Amtsraadsmedlemmer og Sognefogeder. Herredsfogeden over Gjørding-Malt, Hr. Christensen havde under Protest overladt Velkomsttalen til Pastor Richter, Byens Præst, men idet Kongefamilien traadte ud paa Platformen foran Stationsbygningen , gik Naturen over Optugtelsen hos Herredsfogeden , og dirrende af Nervøsitet tog han Ordet, medens Præsten paa sin Talerstol maatte vente utaalmodigt. Men Kongen svarede dog først, efter at Pastor Richter, en værdig Præst med karakteristisk Prælatansigt , havde budt ham Velkommen ved Porten til Vestjylland". Herefter citeredes kongens tale, hvor Per Pryd havde lagt mærke til, at kongen håbede at opnå samme tillid "som De havde til min højtelskede Fader, som Sad paa Tronen i de mange Aar", ligesom kongen takkede de mange tilrejsende, "der er mødte frem fra nær og fjern og har beredt os denne Glæde". Efter at kongeparret havde hilst på de fremmødte honoratiores fortsattes med landauer til Askov Højskole. Under turen hertil blev vognene hilst med hurraråb. Ved indkørslen til Askov "kastede Smaapiger Blomster til Kongen, og i Askovs Gaard stod Højskolens unge Piger opstillede og sang "Langt højere Bjerge" under ledelse af gamle Kandidat Nutzhorn".

    På Askov Højskole var der arrangeret middag for 300 indbudte gæster. Under festmiddagen holdt højskolens forstander, Appel, en tale, ligesom kongen roste Askov Højskole. Efter at skolens piger havde afsunget endnu en sang tog konseilspræsident J. C. Christensen ordet og sagde "Tak for Pigernes Sang den bliver smukkere og smukkere for hvert Aar, og jeg synes ogsaa Pigerne bliver smukkere, men maaske er det mine hvide Haar, som gør det". Alt imens man på Askov spiste middag havde Statsbanerne travlt med at rengøre kongetogets vogne såvel ind- som udvendigt. Dette arbejde var fordelt således at maskinafdelingen stod for rengøringen af de to salonvogne, mens Vejen station skulle stå for rengøringen af de tre AS-vogne og to pakvogne. Det var dog ikke alle de rejsende i kongetoget der deltog i middagen på Askov, hvorfor Statsbanerne havde arrangeret at der kl. 21:00 blev serveret aftensmad, øl, the, brød og smør for seks personer. I den ordre der blev givet til Vejen station så man hos 4. trafikkreds i Fredericia helst at aftensmaden blev serveret i stationens ventesal. Klokken 22:00 opløstes selskabet i Askov og der blev taget afsked med kongeparret, der skulle overnatte hos Vejens matador, landstingsmand og grundlægger af Margarinefabrikken Alfa, Johs. Lauridsen. Ved ankomsten til Lauridsens ejendom "Grønvang" blev de kongelige og konseilspræsidenten hyldet på verandaen af den lokale befolkning. Ligeledes holdt byens sognefoged en tale, hvor han mindedes kongens besøg i byen som kronprins i år 1900, og kongen takkede den fremmødte skare. Herefter blev indtaget en souper i Lauridsens spisestue, mens den lokale befolkning fortsatte festen til langt ud på natten foran Hansens Hotel. De deltagere som ikke overnattede hos Lauridsen overnattede i kongetogets vogne, der var blevet rangeret ind på Margarinefabrikken Alfa´s private sidespor i Vejen. 

    Æresporte og flagalleer

    Æresporte og flagalleer

    Alt billedmateriale findes på Vejen Lokalhistoriske Arkiv - Alle rettigheder forbeholdes.

    • Foreningen
    • Privatlivspolitik